Voor meer informatie, bezoek deze website.

Diabetespatiënten, zowel insuline -afhankelijke als niet-insuline -afhankelijke patiënten, hebben een 25 keer hoger risico dan de normale populatie op ernstige visus- stoornissen. In de Verenigde Staten is diabetes trouwens de voornaamste oorzaak van nieuwe blindheid.
Diabetes veroorzaakt essentieel een microangiopathie, d.w.z. een aantasting van de kleine bloedvaten van het lichaam en dus ook van het netvlies van het oog. Dit veroorzaakt bloedingen, exsudaten en/of oedemen (vochtopstapeling) in het netvlies.

Oogarts Leuven Eyeclinic Diabetes oogziekten

Een regelmatige controle en tijdige opsporing van de letsels is belangrijk, want dan kan een laserbehandeling (argonlaser) worden gestart, meestal in meerdere sessies, om verder visusverlies te voorkomen. De argonlaserbehandeling gebeurt ambulant in de praktijkruimte, na lokale verdoving met oogdruppels en is op zich pijnloos. Op het oog wordt een contactlens geplaatst, waarna de argonlaserbehandeling wordt uitgevoerd.
Het is nodig dat de diabetespatiënt zich gedurende zijn hele leven regelmatig op controle aanbiedt bij zijn oogarts. De frequentie van de controles hangt af van het type diabetes, de duur van de diabetes en de ernst van de letsels die men aantreft ter hoogte van het oog. Het is uw oogarts die samen met u het aantal controles bespreekt.