Refractieafwijkingen

 1. Welke refractieafwijkingen van het oog bestaan er?

  Refractie betekent straalbreking. In een ideale situatie worden de lichtstralen die van de verte in het oog binnenvallen, door de brekingskracht van het hoornvlies en de lens scherp op het netvlies gezet.
  Met refractiechirurgie bedoelt men operatietechnieken die refractie- (of brekings-) afwijkingen van het oog corrigeren of verminderen.Er zijn 3 soorten refractieafwijkingen:

  1. Myopie of bijziendheid:
   Oogarts in Leuven Myopie
   Is een relatief te lang oog en de stralen vallen voor het netvlies. De persoon ziet goed dichtbij maar wazig veraf.
  2. Hypermetropie of verziendheid:
   Oogarts Hypermetropie in Leuven
   Is een relatief te kort oog en de stralen vallen achter het netvlies. Het verziend oog ziet wazig in de verte en nog meer wazig dichtbij.
  3. Astigmatisme of cilinderafwijking:
   Oogarts Astigmatisme Leuven
   Betekent dat de oogbal niet bolvormig is zoals een voetbal, maar ovaal zoals een rugbybal. Dit geeft een vervormd beeld. Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met myopie of hypermetropie.
 2. Wie komt in aanmerking voor refractiechirurgie?Refractieafwijkingen zijn goed te corrigeren met een bril of contactlenzen die de breking van de lichtstralen veranderen zodat de focus wél op het netvlies valt. Dit zijn echter hulpmiddelen, waarvan men afhankelijk is.Vandaar dat men reeds geruime tijd gezocht heeft naar een manier om de refractie van het oog blijvend te veranderen door middel van chirurgie: dit is het domein van de “refractiechirurgie”.
  Om een refractie-ingreep te ondergaan moet men stabiel zijn gedurende minimum 1 jaar en minstens 18 jaar oud.
  Niet alle refractieafwijkingen en niet alle personen komen in aanmerking voor dit soort operaties. Alleen de oogchirurg, gespecialiseerd in refractiechirurgie, kan na een uitgebreid oogonderzoek samen met u beslissen of u in aanmerking komt voor een ingreep en welke techniek voor u het meest geschikt is.